Es consolida el Projecte Torrents

Aquest curs, amb l’arribada de la tardor, ha arrencat amb força als centres educatius vallencs el Projecte Torrents. El projecte té entre els seus objectius apropar els Torrents als escolars de la ciutat i potenciar el sentiment de pertinença d’aquest ecosistema tan propi de la nostra ciutat.
La iniciativa sorgia ara fa tres anys al seminari d’Escoles Verdes de la nostra ciutat. En aquest espai de treball i d’intercanvi es va començar a gestar un projecte a l’entorn dels torrents, com a nexe d’unió i de treball comú entre els centres. En l’actualitat, totes els centres de primària i secundària de la nostra ciutat formen part del Programa Escoles Verdes.

El curs passat es va realitzar diverses accions, promogudes conjuntament per l’Ajuntament de Valls i el Programa Escoles Verdes, per tal de donar eines als centres educatius per treballar l’entorn proper als nostres torrents. Es van realitzar dues jornades formatives centrades en la metodologia del Projecte Rius i en com aplicar-la amb els alumnes, una xerrada sobre aspectes històrico-socials i dues sortides adreçades als mestres i professors en les quals van poder conèixer sobre el terreny els elements naturals i històrics d’interès.

Per altra banda, des de l’Ajuntament de Valls es van posar els mitjans tècnics necessaris per tal de recuperar o condicionar els accessos a tots els trams de torrent visitats per les escoles i instituts.

La primera acció conjunta del Projecte Torrents, iniciada la passada primavera, es vertebra a l’entorn del Projecte Rius, iniciativa de ciència ciutadana que consisteix en que una entitat o centre educatiu fa el seguiment de la qualitat ecològica d’un determinat tram de riu dos cops l’any. En el cas del Projecte Torrents, cada centre educatiu de Valls es responsabilitza del seguiment d’un tram de Torrent. A la primavera i a la tardor, un o més grups d’alumnes es desplacen al seu tram i realitzen diverses mesures com la velocitat, el cabal, paràmetres fisicoquímics com el PH, nitrats o oxigen dissolt, les espècies vegetals presents i els invertebrats que indiquen la qualitat de l’aigua.

La incorporació dels centres educatius vallencs al Projecte Rius ha donat peu a altres iniciatives per part dels centres, com la realització de sortides que recorren la totalitat d’un dels tres torrents de la ciutat, activitats de descoberta per als més petits, o la recollida de residus i posterior pesatge per a la sensibilització dels alumnes i comunitat educativa.
Per altra banda, el fet de que tots els centres vallencs s’hagin incorporat a Projecte Rius, a mig termini, pot permetre tenir un registre de la qualitat ecològica dels torrents al llarg dels anys, permetent que centres, alumnes i famílies siguin testimonis de la seva evolució i millora.

Tots els centres educatius de primària i secundària de Valls, un total d’11 centres, participen en el Projecte Torrents i aquestes setmanes estan realitzant les inspeccions de Projecte Rius del seu tram. També s’inicia el seminari del Projecte Torrents, un grup de treball intercentres en el qual mestres i professors compartiran experiències i necessitats, i seguiran fent créixer el Projecte Torrents amb noves iniciatives.

Per més informació:
Notícia al Diari de Tarragona
Notícia al Vallenc
Notícia al Vallenc
Web del Projecte Rius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s