En sis anys, les Escoles Verdes de Valls han reduït a la meitat els residus generats en l’esmorzar

El curs 2014/15, arran de la campanya Valls Millora, promoguda per l’Ajuntament de Valls, tots els centres educatius de primària i secundària de la nostra ciutat van treballar conjuntament per aconseguir reduir els residus que es produeixen amb els embolcalls de l’esmorzar.

El mes de novembre, durant la Setmana de Prevenció de Residus, els centres van realitzar una diagnosi per quantificar quants i quin tipus de residus generaven els alumnes durant l’esmorzar a l’escola. Van detectar que a la nostra ciutat, cada setmana, els esmorzars escolars produïen 79’5 Kg de residus, i que en un 59% dels esmorzars s’utilitzaven embolcalls d’un sol ús, com el paper d’alumini, el plàstic o un envàs de beguda.

Després de realitzar diverses accions de conscienciació de l’alumnat i les famílies, i amb l’aportació per part de l’Ajuntament d’un portaentrepans de tela (Boc’n Roll) per a tot l’alumnat del municipi, el mes d’abril del 2015 es va repetir la diagnosi. En només cinc mesos es va aconseguir reduir els residus generats en els esmorzars fins a 62’6 Kg setmanals, augmentant el percentatge d’esmorzars que es portaven amb embolcall reutilitzable.

Aquest curs, les escoles i instituts de Valls han realitzat de nou la diagnosi dels embolcalls de l’esmorzar, per seguir amb la tasca de conscienciació i canvi d’hàbits de la població i poder comparar els resultats amb els de fa sis cursos.

La diagnosi

Cada centre educatiu, durant una setmana, ha anotat, en totes les classes, quants alumnes portaven embolcall reutilitzable (carmanyola, portaentrepans o bosseta de roba) i quants embolcalls d’un sol ús (paper d’alumini, plàstic o envàs de beguda). També s’han pesat els residus generats. A més de la conscienciació sobre l’impacte sobre el medi dels embolcalls d’un sol ús, la realització d’aquesta diagnosi ha estat una oportunitat de treball curricular de matemàtiques i de medi, entre d’altres.

Les conclusions

Un cop comparats els resultats d’enguany amb els de fa sis cursos, els centres Escola Verda de Valls han arribat a les següents conclusions:

En sis anys el percentatge d’alumnes que utilitzen habitualment embolcall reutilitzable per l’esmorzar ha augmentat del 41 al 66%.

En els centres de primària, els efectes del treball realitzat el curs 2014/15 i l’entrega d’un portaentrepans reutilitzable s’han mantingut. Actualment més d’un 70% dels alumnes de primària utilitzen embolcalls reutilitzables per l’esmorzar.

En els centres de secundària, arran de la campanya Valls Millora del 2014/15 es va aconseguir una reducció important dels embolcalls d’un sol us, però des de llavors han augmentat els papers d’alumini i envasos en l’esmorzar, sense arribar als nivells del 2014. Actualment només 35% dels alumnes de primària utilitzen embolcalls reutilitzables per l’esmorzar.

Aconseguir que els hàbits sostenibles adquirits a primària tinguin la mateixa continuïtat a secundària és un dels reptes que es plantegen les Escoles Verdes per als propers cursos.

En els darrers sis anys, el paper d’alumini s’ha reduït del 24% al 8% dels embolcalls totals. També s’han reduït els envasos de beguda del 7% al 2% actual. També s’observa un clar augment de la utilització de carmanyoles i portaentrepans de roba respecte el curs 2014/15.

  • El paper d’alumini és un dels embolcalls d’un sol ús que genera més impacte ambiental. La seva obtenció a partir de la bauxita provoca desforestació de la zona d’extracció del mineral, contaminació de la terra i els aqüífers, emissions contaminants a l’aire i un elevat consum d’aigua i energia. L’alumini és un material útil per a elements i objectes d’elevada durabilitat, però la seva utilització per a productes d’un sol ús com el paper d’alumini o els envasos de beguda és difícilment defensable des del punt de vista de la sostenibilitat. La utilització d’embolcalls reutilitzables com boc’n rolls o carmanyoles és una mesura pràctica i senzilla per cuidar el nostre planeta.

  • Els envasos d’aigua o de beguda són una font de residus d’un sol ús que cal reduir. A més de l’impacte ambiental de la fabricació del material plàstic o d’alumini, cal afegir la contaminació causada pel seu transport fins a la botiga, i la despesa energètica del seu reciclatge posterior. La utilització de cantimplora o ampolles reutilitzables per a prendre l’aigua a l’escola o a la feina és una acció senzilla i efectiva per reduir el nostre impacte en el medi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s