Els RECICLOS arriben a Valls: el primer sistema de reciclatge digital

 

El nou sistema RECICLOS arriba a Valls. Es tracta del primer sistema de reciclatge digital que té cura de la sostenibilitat del planeta i de la teva ciutat.

El funcionament és molt senzill:

1-Registrat a la webapp Reciclos.com

2-Escaneja amb el mòbil el codi de barres d’una llauna o una ampolla de plàstic de begudes

3-Porta els envasos al contenidor groc i escaneja el codi QR que hi trobaràs

4-Acumula RECICLOS i canvia’ls per donacions a projectes socials i per premis que ajuden els comerços locals. A més, també podràs aconseguir RECICLOS si convides els teus contactes a participar-hi.

L’Ajuntament de Valls amplia la xarxa de contenidors per a la recollida de roba i calçat

Ja no tens excuses per llençar la roba i el calçat usats al contenidor gris. Els darrers mesos s’ha ampliat la xarxa de contenidors de la Fundació Humana fins a un total de 32 punts, de manera que pràcticament la totalitat dels habitatges urbans de Valls tenen un contenidor de recollida a menys de 200 m.

Valls millora Tria bé no costa gens recollida roba calçat orgànicaValls millora Tria bé no costa gens recollida roba calçat orgànica

A l’hora de dipositar la roba i calçat al contenidor:

-Fes-ho sempre dins d’una bossa tancada. Si no ho fas, és possible que es perdin parts de la peça (per exemple caputxes o  cinturons), o bé que sigui impossible trobar la parella d’una sabata o d’un guant.

-Diposita la roba en un estat higiènic adient. La teva roba arribarà a una planta on serà destriada manualment per altres persones.

-No llencis altres residus barrejats amb la roba i calçat (per exemple restes de mudances, caixes, etc).

 

Troba el contenidor més proper a casa teva

 

I també tens altres opcions

-Lluita contra l’obsolescència (ja sigui obsolescència tècnica o induïda), un problema que entre molts altres productes també afecta la roba i que fa que generem molts més residus.  Compra roba de qualitat i intenta prioritzar la qualitat per sobre de les modes i dels preus extremadament baixos.

-Si tens roba en bon estat que ja no et serveix,  intenta donar-la a persones (familiars, amics…) a qui els pugui fer servei. No llencis la roba dels nens; busca famílies amb infants de menys edat que la puguin aprofitar.

-També pots portar la roba usada al local de Caritas (Costa del Portal Nou) o bé dipositar-los als contenidors d’altres entitats que trobaràs a Picamoixons (c/Sant Antoni) i al Supermercat Esclat (c/Artesans 91).

 

Què se’n fa, de la roba i el calçat recollits?

La roba i calçat que es dipositen als contenidors específics són portades a una planta de selecció on es classifica en funció de les possibilitats de reutilització.

La roba i calçat que es troben en bon estat són reutilitzats a través d’una xarxa de botigues que ven la roba a un preu molt reduït. els beneficis obtinguts són destinats a projectes de cooperació.

La roba que es troba en pitjor estat no pot ser reutilitzada, però sí que es pot reciclar. Amb ella es poden fabricar, per exemple, draps per a la indústria o per a pintors, feltre, materials aïllants, etc.

Novetats importants a la taxa de residus per al 2020: si separes la brossa, pagues menys!

Les ordenances fiscals recentment aprovades per l’Ajuntament de Valls recullen un seguit de modificacions significatives pel que fa a la Taxa de Residus.

Quins són els motius de la modificació?

Tots els residus que no se separen es porten a la incineradora de Sirusa

Per una banda, la gestió de la fracció resta causa un sobrecost econòmic, ja que la incineració està gravada amb un cànon, i també perquè els diferents ajuntaments han de fer front a diverses reformes a la planta incineradora de Sirusa.

En segon lloc, s’ha buscat fer un repartiment més equitatiu dels costos de la recollida i gestió de residus entre els habitatges particulars i les diferents tipologies d’activitats econòmiques.

Per últim, fomentar la prevenció de residus alimentaris i l’obligació de donar compliment als objectius europeus de recollida selectiva: s’ha d’arribar al 50% l’any 2020. En cas de no complir-se, la UE podrà imposar sancions als estats membres, i aquests als municipis.

 

 

Per tots aquests motius s’ha modificat l’ordenança fiscal amb un triple objectiu: fomentar la prevenció de residus, potenciar la recollida selectiva fent que qui separi els residus pagui menys, i fer que qui no separi els residus assumeixi el cost de les seves accions i pagui més.

 

SI ETS PROPIETARI D’UN HABITATGE O MASIA…

Quins descomptes es poden demanar?

Els propietaris d’habitatges situats en sòl urbà o de construccions en sòl rústic poden demanar els següents descomptes:


Nivell 1: Participació al sistema de recollida selectiva

Si separes els residus a casa i participes a la recollida selectiva, pots demanar un descompte del 20% respecte a la tarifa corresponent.

*Caldrà presentar imatges justificatives i signar una declaració responsable. La sol·licitud quedarà sotmesa a una possible inspecció.


Nivell 2: ús freqüent de la deixalleria

Si a més del punt anterior també has utilitzat de forma habitual la deixalleria durant l’any anterior, pots demanar un descompte total del 40% respecte a la tarifa corresponent.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

*Cal presentar justificants d’haver fet durant l’any 2019 un mínim de 3 aportacions d’almenys 5 Kg cadascuna .


Nivell 3: autocompostatge

Si a més dels dos punts anteriors disposes a casa d’un sistema d’autocompostatge (compostador, vermicompostador, compostatge en piles…) pots demanar un descompte del 50% respecte a la tarifa corresponent.

*Caldrà presentar imatges justificatives i signar una declaració responsable. La sol·licitud quedarà sotmesa a una possible inspecció.


Com s’ha de demanar el descompte?

Pots realitzar el tràmit telemàticament o bé pots descarregar aquesta instància i presentar-la durant el mes de febrer de 2020 a l’oficina d’Atenció al Ciutadà (Pl. del Blat 1).

No s’acceptaran instàncies presentades fora de termini.

 

SI ETS TITULAR D’UNA ACTIVITAT ECONÒMICA…

Els titulars d’activitats econòmiques generadores de residus comercials o assimilables poden sol·licitar els següents descomptes o exempcions:


Participació en un sistema de prevenció de residus

Els titulars de comerços que generin matèria orgànica (comerços al detall i a l’engròs, bars, restaurants i establiments de catering) també poden demanar un descompte en cas de disposar d’algun sistema que fomenti la prevenció del malbaratament alimentari (per exemple, la donació a entitats socials, formar part de xarxes o apps per canalitzar els excedents alimentaris, etc).

Pots realitzar el tràmit telemàticament o bé pots descarregar aquesta instància i presentar-la durant el mes de febrer de 2020 a l’oficina d’Atenció al Ciutadà (Pl. del Blat 1).

No s’acceptaran instàncies presentades fora de termini.

 


Exempció per a activitats que gestionin tots els residus comercials mitjançant gestors de residus

Per últim, aquelles activitats que puguin acreditar que gestionen tots els seus residus comercials o assimilables a través de gestors autoritzats de residus, poden demanar l’exempció del pagament de la taxa.

Pots realitzar el tràmit telemàticament o bé pots descarregar aquesta instància i presentar-la durant el mes de febrer de 2020 a l’oficina d’Atenció al Ciutadà (Pl. del Blat 1).

No s’acceptaran instàncies presentades fora de termini.

 

MÉS INFORMACIÓ

Fulletó informatiu sobre els descomptes a la taxa de residus per ús habitual de la deixalleria.

Ordenança Fiscal 11 – Taxa per la recollida i gestió de residus.

Deixalleria de Valls

Imatge11_DeixalleriaLa deixalleria és una instal·lació municipal per a la recollida i gestió d’aquells residus que no disposen d’un contenidor al carrer (andròmines, fustes, matalassos, residus especials, palets, plàstics, electrodomèstics, olis vegetals, olis lubricants i de motor, etc).

També s’hi poden dipositar residus que disposen de contenidor al carrer però que s’han generat en grans quantitats (roba, paper i cartró, etc).

On has d’anar?

Deixalleria de Valls
c/Basters 11 – Polígon Industrial de Valls (veure plànol)
Horari: Laborables de 9-13 h i de 17-20 h.
Dissabtes de 9 a 13 h.
Diumenges tancat.
Telèfon: 977 61 41 64

Saps quins residus pots portar-hi?

Residus admissibles

Residus no admissibles

Residus Especials en Petites Quantitats (REPQ):

-Àcids

-Bases

-Comburents

-Dissolvents no halogenats

-Dissolvents halogenats

-Cosmètics

-Reactius de laboratori

-Filtres d’oli

-Olis lubricants

-Olis vegetals contaminats

-Aerosols amb contingut

-Pintures (Sòlids i pastosos)

-Envasos a pressió (bombones, extintors…)

Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (ja siguin sencers o bé les seves parts)

-Aparells de fred/calor (neveres, aire condicionat, estufes…)

-Grans electrodomèstics (rentadores, rentaplats…)

-Televisors i monitors d’ordinador

-Altres electrodomèstics

-Fluorescents i làmpades compactes

-Bateries

Altres residus

-Caixes de plàstic

-CD/DVD

-Coure

-Envasos de fitosanitaris

-Envasos lleugers

-Ferralla

-Fitosanitaris

-Fracció vegetal

-Fusta

-Matalassos d’escuma i de llana

-Oli vegetal

-Palets

-Paper/cartró

-Piles

-Plàstics: caixes de fruita, cadires i taules de jardí, fleixos, polipropilè, film..

-Pneumàtics d’automòbil / motocicleta (en petites quantitats)

-EPS (poliestirè expandit o Porexpan)

-Runa

-Tèxtil i calçat

-Tòner

-Vidre envàs

-Vidre pla / laminat / miralls

-Voluminosos i andròmines

-Radiografies

-Pneumàtics de bicicleta

-Residus barrejats

 

Recollida selectiva: on he de llençar cada residu?

Si tens dubtes a l’hora de llençar els residus, aquesta taula et pot ser útil:

Contenidor

Matèria orgànica

Paper/cartró

Envasos lleugers

Vidre

Resta

Roba i calçat

Color

Marró

Blau

Groc

Verd

Gris

Verd (Humana)

Què hi va?

-Restes de carn i peix

-Restes de fruita i verdura

-Restes d’infusions, marro de cafè i taps de suro

-Paper de cuina i tovallons bruts

-Petites restes de jardineria

-Paper

-Cartró plegat

-Diaris i revistes

-Envasos de plàstic (ampolles, terrines, potets, fleix, suro blanc, etc)

-Envasos de metall (llaunes, taps d’ampolla, etc)

-Brics

-Paper d’alumini

-Ampolles de vidre

-Pots de vidre

-Pols d’escombrar

-Vaixella trencada

-Burilles

-Bolquers i similars

-Excrements d’animals

-Altres residus no reciclables

-Roba

-Calçat

Què no hi va?

-Excrements d’animals

-Grans restes de jardineria

-Mobles, fusta envernissada

-Terra de gat

-Paper d’alumini

-Paper de cuina brut

-Brics

-Qualsevol plàstic que no sigui un envàs domiciliari (film retractilar, caixes fruita, joguines…)

-Ferralla

-Menjar envasat

-Vidre pla i vidre laminat (finestres)

-Ceràmica

-Bombetes i fluorescents

-Qualsevol residu que sigui reciclable

 

Per a altres residus que no tinguin un contenidor al carrer, o bé per a residus en grans quantitats, cal anar a la Deixalleria de Valls (c/Basters 11, és oberta de dilluns a divendres de 9 a 13 h i de 17 a 20 h, i dissabtes de 9 a 13 h).

 

PLÀNOL DE CONTENIDORS
https://www.instamaps.cat/visor.html?businessid=d9c4d910d2105ff94fa6a7458db1b2cb&3D=false&embed=1


 

RESULTATS DE LA RECOLLIDA SELECTIVA A VALLS

Tot seguit podeu consultar l’evolució mensual de la recollida selectiva (expressada en quilos):

Gràfic evolució selectiva 10-14

 

També podeu consultar l’evolució (en percentatge) de la recollida selectiva i de la recollida de rebuig:

Gràfic selectiva vs rebuig

Hola Oli – Campanya per fomentar la recollida de l’oli vegetal usat

El departament de medi ambient de l’Ajuntament de Valls ha iniciat la campanya «Hola Oli», l’objectiu de la qual és fomentar la recollida selectiva de l’oli de cuina usat.

Valls millora Tria bé no costa gens

Els olis de cuina usats, ja siguin de fregir, d’amanir o de llaunes de conserva, i sigui quina sigui la seva composició (oli d’oliva, de gira-sol, etc) no s’han de llençar mai per l’aigüera. Si ho fem podem causar embussos a les canonades de casa nostra i dificultem el procés de depuració de l’aigua residual. A més, contaminem l’entorn, ja que un litre d’oli pot arribar a contaminar un milió de litres d’aigua.
En canvi, si recollim l’oli vegetal per separat, aquest es pot reciclar per produir biodièsel o bé productes cosmètics, de manera que reduïm la contaminació de l’entorn.
Per tot això cal guardar els olis vegetals usats en un recipient tancat, i dur-los a un dels punts de recollida habilitats:
-Deixalleria de Valls: c/Basters 11 – Polígon Industrial.
-Vallsgenera (antiga Casa Caritat): Ctra. del Pla 37A.

Valls millora Tria bé no costa gens Valls millora Tria bé no costa gens

Valls millora Tria bé no costa gensPer tal de facilitar la recollida de l’oli a la llar, tots els usuaris de la deixalleria de Valls podran obtenir de forma totalment gratuïta un bidonet per facilitar la recollida selectiva de l’oli.
Es tracta d’un contenidor de 2’2 litres de capacitat i que porta incorporat un embut amb filtre per facilitar la recollida.

El bidonet també es pot demanar a les següents dependències municipals:
OAC (Pl. del Blat 1)
Oficina d’Urbanisme i Medi Ambient (c/Paborde 4-8)

Valls millora Tria bé no costa gensAquelles persones que ho prefereixin poden dipositar l’oli recollit dins d’ampolles o garrafes tancades al contenidor que hi ha habilitat al pati exterior de les instal·lacions de Vallsgenera (antiga Casa Caritat).

 

Més informació sobre la recollida d’oli vegetal usat

 

Descomptes a la taxa de residus per als usuaris habituals de la deixalleria
A més, l’oli vegetal és un dels residus que poden ser portats a la deixalleria per tal d’aconseguir un descompte a la taxa de residus. D’acords amb les ordenances fiscals vigents, aquells usuaris que facin un mínim de 3 aportacions anuals obtindran un 20% de descompte. Si es fan un mínim de 6 aportacions anuals es gaudirà d’un descompte del 25%.
Les aportacions han de ser fetes en dies diferents i amb un pes mínim de 5 Kg, i han de ser de residus que no disposin de contenidors específics a la via pública.

Més informació sobre els descomptes a la taxa de residus

Es consolida el Projecte Torrents

Aquest curs, amb l’arribada de la tardor, ha arrencat amb força als centres educatius vallencs el Projecte Torrents. El projecte té entre els seus objectius apropar els Torrents als escolars de la ciutat i potenciar el sentiment de pertinença d’aquest ecosistema tan propi de la nostra ciutat.
La iniciativa sorgia ara fa tres anys al seminari d’Escoles Verdes de la nostra ciutat. En aquest espai de treball i d’intercanvi es va començar a gestar un projecte a l’entorn dels torrents, com a nexe d’unió i de treball comú entre els centres. En l’actualitat, totes els centres de primària i secundària de la nostra ciutat formen part del Programa Escoles Verdes.

El curs passat es va realitzar diverses accions, promogudes conjuntament per l’Ajuntament de Valls i el Programa Escoles Verdes, per tal de donar eines als centres educatius per treballar l’entorn proper als nostres torrents. Es van realitzar dues jornades formatives centrades en la metodologia del Projecte Rius i en com aplicar-la amb els alumnes, una xerrada sobre aspectes històrico-socials i dues sortides adreçades als mestres i professors en les quals van poder conèixer sobre el terreny els elements naturals i històrics d’interès.

Per altra banda, des de l’Ajuntament de Valls es van posar els mitjans tècnics necessaris per tal de recuperar o condicionar els accessos a tots els trams de torrent visitats per les escoles i instituts.

La primera acció conjunta del Projecte Torrents, iniciada la passada primavera, es vertebra a l’entorn del Projecte Rius, iniciativa de ciència ciutadana que consisteix en que una entitat o centre educatiu fa el seguiment de la qualitat ecològica d’un determinat tram de riu dos cops l’any. En el cas del Projecte Torrents, cada centre educatiu de Valls es responsabilitza del seguiment d’un tram de Torrent. A la primavera i a la tardor, un o més grups d’alumnes es desplacen al seu tram i realitzen diverses mesures com la velocitat, el cabal, paràmetres fisicoquímics com el PH, nitrats o oxigen dissolt, les espècies vegetals presents i els invertebrats que indiquen la qualitat de l’aigua.

La incorporació dels centres educatius vallencs al Projecte Rius ha donat peu a altres iniciatives per part dels centres, com la realització de sortides que recorren la totalitat d’un dels tres torrents de la ciutat, activitats de descoberta per als més petits, o la recollida de residus i posterior pesatge per a la sensibilització dels alumnes i comunitat educativa.
Per altra banda, el fet de que tots els centres vallencs s’hagin incorporat a Projecte Rius, a mig termini, pot permetre tenir un registre de la qualitat ecològica dels torrents al llarg dels anys, permetent que centres, alumnes i famílies siguin testimonis de la seva evolució i millora.

Tots els centres educatius de primària i secundària de Valls, un total d’11 centres, participen en el Projecte Torrents i aquestes setmanes estan realitzant les inspeccions de Projecte Rius del seu tram. També s’inicia el seminari del Projecte Torrents, un grup de treball intercentres en el qual mestres i professors compartiran experiències i necessitats, i seguiran fent créixer el Projecte Torrents amb noves iniciatives.

Per més informació:
Notícia al Diari de Tarragona
Notícia al Vallenc
Notícia al Vallenc
Web del Projecte Rius

Participa a la Fira d’Intercanvi i Segona Mà!

Reserva’t la data: el dia 17 de novembre tens una cita a la Fira d’Intercanvi i Segona Mà!

Què és la Fira d’Intercanvi i Segona Mà?
La Fira d’Intercanvi i Segona Mà és un nou espai creat perquè tothom pugui vendre, intercanviar o donar tot allò que ja no necessita però que encara està en bon estat.
De ben segur que a casa hi tens un munt de coses que ja no necessites però que encara són en bon estat: el cotxet del nen, un bressol, llibres, roba, joguines, electrodomèstics, objectes de decoració, material d’esport…
No ho llencis! Vine a la Fira, evitaràs que es converteixi en un residu, i li donaràs un nou valor.

 

Quan i on se celebra?
Data: diumenge 17 de novembre de 2019
Hora: de les 10 a les 14h
Lloc: Sala Kursaal de Valls (Ctra. de Barcelona s/n). Veure plànol.

Qui pot participar-hi?
S’hi pot inscriure qualsevol persona major de 16 anys, així com membres d’associacions i entitats.
La Fira és reservada per a participants no professionals, de manera que no hi poden participar antiquaris, brocanters, artesans, comerciants amb restes d’estoc, etc.
A més, tothom qui vulgui pot accedir a la fira a la recerca d’allò que necessiti.

Com pots participar-hi?
Per poder disposar d’una taula a la Fira d’Intercanvi i Segona mà cal inscriure’s prèviament. La inscripció és gratuïta però el número de places és limitat.
Descarrega aquí el full d’inscripció.

Inscripció
Presencial:
OAC – Pl. del Blat 1
Oficines d’Urbanisme i Medi Ambient – c/Paborde 6-8

Telemàtica:
Omple el full d’inscripció, signa’l i envia’l escanejat a l’adreça de correu mediambient@valls.cat

I A MÉS, ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES PER A TOTA LA FAMÍLIA!

El Pop del Reciclatge

Aprèn a separar correctament els residus que generes tot jugant amb aquest impressionant inflable.

 

Espai de Reparació del Ric-Rac

Porta algun petit aparell elèctric o electrònic i aprèn a reparar-lo, i així evitar que acabi a la deixalleria.

 

Jocs Tradicionals

Zona de jocs tradicionals elaborats amb materials recuperats.

 

 

 

 

A Valls reciclem.., i t’ho posem fàcil! Vine a buscar el teu joc de bosses per a la recollida selectiva

A partir de l’1 de març es durà a terme una campanya per al foment de la recollida selectiva de residus d’envasos a Valls, que actualment se situa al 41% dels residus generats al nostre municipi.
Per tal de facilitar la recollida selectiva a la població es distribuiran 750 jocs de 3 bosses de colors per tal de facilitar la recollida selectiva a les llars de les fraccions de paper, vidre i envasos lleugers. Es podrà recollir un joc de bosses per a cada habitatge (en sòl urbà o rústic) que tributi la taxa de residus (fins esgotar existències). Tothom qui hi estigui interessat podrà recollir el seu joc de bosses a l’OAC de l’ajuntament (Pl. del Blat 1) o bé a les oficines d’Urbanisme i Medi Ambient (c/Paborde 6).

Els objectius de la campanya són reduir la quantitat de residus que van a parar al contenidor gris ( el del rebuig), i incrementar els residus que són recollits selectivament.
A Valls, des de fa diversos anys el percentatge de recollida selectiva a Valls se situa al voltant del 41% (segons els objectius marcats per la normativa europea caldrà arribar al 60% de reciclatge l’any 2030). A més, també es vol reduir el percentatge d’impropis (tot allò que es diposita als contenidors de recollida selectiva però que no hauria d’anar-hi).
Cal recordar que tot allò que es diposita al contenidor gris acaba sent incinerat, mentre que si es diposita als contenidors de recollida selectiva es pot reciclar. A més, la gestió dels residus dipositats al contenidor gris comporta una penalització econòmica a l’ajuntament que s’ha de repercutir en el rebut de la taxa de residus.

Campanya per identificar i esterilitzar els animals de companyia a preu promocional

Entre el 5 de febrer i el 5 de maig es posa en marxa un any més la campanya “Soc Responsable” (www.socresponsable.org) , promoguda per FAADA, per tal que els propietaris d’animals de companyia puguin identificar-los i esterilitzar-los a preus reduïts a través dels centres veterinaris adherits a la campanya.  El centre veterinari més proper a Valls és a Alcover (Centre Veterinari Alcover, 977 76 03 23).

“Sóc Responsable” va néixer fa set anys amb la voluntat de facilitar l’esterilització i la identificació de gats, gossos i fures de particulars, i alhora fer una tasca de conscienciació a la societat. L’any passat, la campanya va aconseguir dur a terme 8.439 esterilitzacions i 5.564 identificacions en tres mesos, gràcies als gairebé 290 centres veterinaris que hi van participar.

Per beneficiar-se dels preus promocionals simplement cal tenir l’animal degudament identificat (o identificar-lo durant la campanya) i inscriure’s al web www.socresponsable.org.

Aquest any FAADA vol incidir en la problemàtica de l’abandonament de gossos de races potencialment perilloses, que en alguns refugis d’animals ja representen més de la meitat dels gossos acollits.  El drama d’aquests animals, que se segueixen criant de manera irresponsable i il·legal, ja representa un greu problema per als refugis de tot Catalunya, no només per l’altíssim nombre d’animals que entren en aquestes instal·lacions, sinó per la dificultat afegida de trobar sortida a aquestes races injustament estigmatitzades.

Un dels principals objectius d’aquesta 7a edició de la campanya de FAADA, que s’esterilitzi el major nombre possible de GPPs (Gossos Potencialment Perillosos) i que els propietaris deixin de contribuir a la sobrepoblació dels refugis mitjançant una activitat que, a falta de permisos i nucli zoològic, és il·legal.

El següent vídeo mostra com es pot participar a la campanya:

Fins el 31 de gener es poden sol·licitar els descomptes a la Taxa de Residus

Fins el 31 de gener de 2018 és obert el termini per sol·licitar el descompte a la Taxa de Residus per l’ús habitual de la deixalleria, en base a les aportacions de residus que s’hi hagin fet durant l’any 2017.

Què cal fer per sol·licitar el descompte?
Cal presentar aquesta instància a l’OAC de l’ajuntament (Pl. del Blat 1). Pots fer-ho durant tot el mes de gener de 2018 i hi has d’adjuntar:
-Original i fotocòpia del teu DNI o document equivalent.
-Original i fotocòpia dels justificants de les aportacions fetes a la deixalleria.

Si no disposes dels justificants de les entrades, posa’t en contacte amb l’empresa concessionària de la Deixalleria (telèfon 977 61 41 64) per demanar-ne un duplicat, o bé per obtenir un informe anual de les entrades realitzades durant 2017.

Accedeix al tràmit a la Seu Electrònica o bé descarrega directament la instància.

 

Durant 2018 també es podrà obtenir el descompte

El sistema de descomptes a la Taxa de Residus segueix vigent durant l’any 2018, amb el mateix funcionament de l’any anterior.

Més informació…

Èxit de participació al 2n Mercat del RECanvi Escolar

El passat dimarts 21 de novembre es va celebrar la 2a edició del Mercat del RECanvi Escolar a Valls.

Amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el Kursaal va acollir més de 240 alumnes de 5è curs de totes les escoles de Valls.

Cadascun d’ells va portar un màxim de 4 objectes que ja no volien (jocs i joguines, roba, material esportiu, material escolar…) per tal d’intercanviar-los per objectes d’altres nens i nenes, per tal d’allargar la seva vida útil i evitar que acabin com un residu a la Deixalleria de Valls.

L’activitat va ser tot un èxit ja que les xifres parlen per sí soles:

-Els alumnes hi van portar un total de 779 objectes, dels quals es van intercanviar 506 objectes (el 65%).

-Per tant, hi va haver 253 intercanvis, molts dels quals van quedar immortalitzats al Racó dels Intercanvis.

-El pes total dels residus previnguts va ser de 134 Kg.

 

Compartim amb vosaltres diverses imatges del desenvolupament del Mercat:

També compartim les imatges dels alumnes que van voler fotografiar-se al Racó dels Intercanvis:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Apunta’t al 7è Mercat del RECanvi i guanya un lot de productes ecològics

valls millora tria bé no costa gensEl proper dissabte 17 de juny, dins dels actes de la Festa Major de Sant Joan, tindrà lloc al Pati de les 10 a les 14 h una nova edició del Mercat del RECanvi.

La 7a edició d’aquest mercat permetrà a tots els ciutadans intercanviar i donar objectes que ja no vulguin per altres coses que puguin necessitar.

valls millora tria bé no costa gensEl mercat permet bescanviar objectes, llibres, jocs i joguines, música, petits electrodomèstics, roba, complements, eines, objectes de la llar, i tot aquells objectes en bon estat que ja no s’utilitzin i que algú altre pugui aprofitar, o bé serveis que es puguin oferir als altres en base al temps propi (classes de català, de guitarra, o d’informàtica, conversa en anglès, de cuina, acompanyar gent gran, etc).

L’única premissa del mercat és que no es poden utilitzar diners en els intercanvis.

Valls millora tria bé no costa gens

I si no pots assistir al mercat, recorda que pots intercanviar i donar els teus objectes a través del Web del Re-canvi, que ha estat renovat recentment:
Valls Millora

 

-Data: dissabte 17 de juny de 2017

-Lloc: Pl. del Pati

-Hora:  de 10 a 14 h

-Inscripció prèvia: cal inscriure’s prèviament per reservar lloc ( 977 636 007  o a mediambient@valls.cat).

A més, entre tots els inscrits se sortejaran lots de productes ecològics de la comarca.

Nova campanya de proximitat per millorar la recollida selectiva

A partir d’aquesta setmana i durant els mesos de juny i juliol es durà a terme a tota la ciutat de Valls, així com a Fontscaldes i Masmolets, una campanya informativa sobre la recollida selectiva dels residus. Aquesta campanya es va iniciar a principis de maig a Picamoixons amb un notable èxit.
Valls millora tria bé no costa gensUn informador recorrerà  la ciutat, fent campanya de proximitat  parlant  directament amb les persones que van a llençar els residus als contenidors. Donarà consells a aquelles persones que ja separen els residus,  i solucionarà possibles dubtes sobre què cal dipositar a cada contenidor. També explicarà a les persones que no separen els residus els motius mediambientals i econòmics pels quals cal fer-ho, així com l’existència de serveis com la recollida d’andròmines, la possibilitat d’obtenir descomptes a la taxa de residus si s’utilitza la deixalleria, etc.
Valls millora tria bé no costa gensA més, en aquesta campanya es distribuiran des de  l’OAC de l’ajuntament (Pl. del Blat 1),  per a a les persones empadronades a Valls,  jocs de tres bosses de colors per facilitar la recollida selectiva a les llars de les fraccions de paper/vidre /envasos lleugers.
Els objectius de la campanya són reduir la quantitat de residus que van a parar al contenidor gris del rebuig, i incrementar els residus que són recollits selectivament, ja que des de fa diversos anys el percentatge de recollida selectiva a  Valls es troba estancat al 40%. A més, també es vol reduir el percentatge d’impropis (tot allò que es diposita als contenidors de recollida selectiva però que no hauria d’anar-hi).
Cal recordar que tot allò que es diposita al contenidor gris acaba sent incinerat, mentre que si es diposita als contenidors de recollida selectiva es pot reciclar. A més, la gestió dels residus dipositats al contenidor gris comporta una penalització econòmica a l’ajuntament que s’ha de repercutir en el rebut de la recollida de residus.
Aquesta campanya és executada pel Departament de Medi Ambient de l’ajuntament i és finançada íntegrament pels sistemes integrats de gestió (SIGs) Ecoembes i Ecovidrio, encarregats de la gestió dels sistemes de recollida selectiva d’envasos de vidre, envasos lleugers i paper/cartró. El cost de la campanya ascendeix a 11.933,60 €.
A més, cal destacar que per al desenvolupament de la campanya de proximitat   s’ha contractat un dels treballadors que han acabat recentment la seva estada de 6 mesos al departament de Medi Ambient, dins del Programa de Garantia Juvenil.

Campanya informativa sobre residus a Picamoixons

Aquest dimarts 5 de maig s’ha instal·lat un punt d’informació al costat del mercat de la verdura de Picamoixons, amb l’objectiu d’informar el veïnat del poble sobre la forma correcta de fer la recollida selectiva dels residus. En total s’ha pogut donar informació a 40 persones.

Valls millora tria bé no costa gens

A aquelles persones que s’han apropat al punt d’informació se’ls ha fet entrega d’un joc de bosses de ràfia de tres colors per facilitar la recollida selectiva a les llars, a més d’informació diversa sobre quin residu cal dipositar a cada contenidor.

A més, també se’ls ha fet entrega d’un bidó de plàstic per a la recollida domèstica de l’oli de cuina usat. L’oli recollit es pot portar a la Deixalleria de Valls (c/Basters 11) o bé a Vallsgenera (Ctra. del Pla 37A).

Valls millora tria bé no costa gens

El proper dimarts 9 de maig, entre les 9 i les 13 h, es tornarà a instal·lar aquest punt informatiu.

El projecte “Mobles Solidaris” al Telenotícies

El Telenotícies Comarques del dia 16 de març s’ha fet ressò del projecte “Mobles Solidaris”, amb motiu del reconeixement rebut com a finalista al “Premi Ciutat Sostenible”.


Si teniu qualsevol objecte en bon estat que ja no vulgueu conservar, porteu-lo a la deixalleria i li donarem una nova vida.
A més, aquestes aportacions també serveixen per aconseguir el descompte a la taxa de residus per ús habitual de la deixalleria.

 

El projecte “Mobles Solidaris”, finalista del “Premi Ciutat Sostenible”

El projecte “Mobles Solidaris” de l’Ajuntament de Valls ha quedat finalista en la categoria de gestió de residus dels Premis Ciutat Sostenible, que són convocats des de fa 14 anys per la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministeri de Medi Ambient i la col·laboració d’Ecoembes.

El premi va ser atorgat a l’auditori del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de Madrid el passat dijous 2 de març  per Isabel García Tejerina, ministra d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, acompanyada de Ramon Roca, president de la Fundació Fòrum Ambiental, d’Óscar Martín, director general d’Ecoembes i de María García, secretaria d’Estat de Medi Ambient.

Valls millora tria bé no costa gens

L’objectiu d’aquests premis és el reconeixement als municipis i entitats locals de l’estat que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat. Aquest any es van presentar més de 400 projectes provinents d’arreu d’Espanya.

 

En què consisteix el projecte “Mobles Solidaris”?

El municipi de Valls hi va presentar el projecte “Mobles Solidaris”, que consisteix en la creació d’un sistema per a la reutilització de materials en bon estat que arriben a la deixalleria, ja sigui portats directament per la ciutadania o bé a través del servei concertat de recollida d’andròmines.

Valls millora tria bé no costa gensAquests materials en bon estat són revisats i inventariats pels tècnics municipals, i són inclosos en un llistat que és accessible a través d’internet. Les entitats col·laboradores (Serveis Socials, Càritas i Creu Roja) poden consultar aquest llistat i reservar els materials per a persones en situació de vulnerabilitat econòmica.

“Mobles solidaris” té l’objectiu social de beneficiar a persones en risc d’exclusió social i la fita ambiental de la prevenció de residus, tot donant un segon ús als materials que els ciutadans es desprenen. D’altra banda, també pretén conscienciar a la ciutadania que és possible allargar la vida de determinats objectes que estan en bon estat. Així mateix, el projecte té un impacte econòmic de manera indirecta ja que evita el cost de transport i gestió de residus.

Des de la posada en funcionament d’aquest projecte, a finals de 2012, s’ha aconseguit evitar la generació de 8’3 tones de residus. Això representa haver pogut reutilitzar 800 objectes i haver atès les necessitats de gairebé 400 usuaris.

El projecte també va ser premiat al IXè Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona (2013), i va ser seleccionat per l’ARC a la mostra de projectes de la Setmana de la Prevenció de Residus (2014), de manera que ha servit de model per desenvolupar projectes similars a altres municipis catalans.

 

Com s’hi pot col·laborar?

Valls millora tria bé no costa gensQualsevol ciutadà pot participar en aquest sistema de reutilització de materials portant els objectes reutilitzables directament a la deixalleria (c/Basters 11), o bé a través del servei concertat de la recollida d’andròmines.

Les aportacions fetes a aquest sistema també es tenen en compte a l’hora de sol·licitar la bonificació de la taxa de residus per ús habitual de la deixalleria.