Envasos lleugers

ON VAS, ENVÀS?

Imatge40_On vas envàsEl contenidor groc no és el contenidor dels plàstics o de les llaunes, sinó que en ell s’hi han de llençar tots aquells envasos lleugers (envasos i ampolles de plàstic, llaunes, aerosols i brics) que siguin d’origen domiciliari.

Això vol dir que:

-No s’hi han de llençar objectes de plàstic o metall que no siguin envasos, com per exemple joguines, penja-robes, ordinadors, ferralla…

-No s’hi han de llençar residus d’envasos comercials o industrials, com per exemple caixes de fruita procedents de comerços, film industrial de retractilar, etc.

-No s’hi han de llençar aerosols i envasos de productes perillosos, com per exemple pots de pintura, dissolvents i lubricants industrials, etc.

Si vols informació més detallada sobre quins residus s’han de dipositar al contenidor groc, consulta el fulletó informatiu de la campanya On vas Envàs.

 

PER QUÈ CAL AIXAFAR ELS ENVASOS?

9846_SIRUSA_RECICLATGE_INSTAGRAM_envasosEls envasos són uns productes destinats a contenir i protegir allò que comprem. Per això, són molt voluminosos i pesen molt poc. En resum, els envasos lleugers són principalment aire.

Si no aixafem els envasos lleugers, el contenidor groc s’omple molt ràpid, el camió els ha de buidar més sovint, i quan es transporten fins a la planta de triatge, es gasta una gran quantitat d’energia per transportar aire.

Si aixafem els envasos lleugers:

-Haurem de llençar la bossa dels envasos amb menys freqüència. Per això, abans de llençar-los a la bossa, plega els brics i aixafa les llaunes i ampolles.

-Caldrà recollir menys vegades el contenidor groc, i per cada viatge es transportaran més quilos d’envasos a la planta de triatge.

En resum, si aixafem els envasos lleugers, el sistema de recollida i transport d’aquest residu serà més eficient a nivell energètic, i més econòmic per a tots.

Com es plega un bric?

 

CAL NETEJAR ELS ENVASOS LLEUGERS ABANS DE LLENÇAR-LOS AL CONTENIDOR GROC?

Els envasos lleugers són transportats fins a una planta de triatge situada a Constantí. Allà, un sistema automàtic els separa en les diferents fraccions: alumini, ferro i acer, plàstics de diferents tipus, brics, etc. Cadascun dels materials, un cop separats i empaquetats, són portats a una empresa recicladora que ja s’encarrega de netejar-los abans de tractar-los. Per tant, no cal netejar els envasos lleugers a casa.

Per suposat, podem netejar lleugerament un envàs en cas que pugui generar mala olor (per exemple, una safata que hagi contingut peix), però cal tenir en compte que fer-ho és molt poc eficient.

A més, en cap cas no s’han de llençar envasos que encara continguin aliments. Primer buidarem l’aliment fet malbé al cubell de l’orgànica, i després llençarem l’envàs al contenidor groc.

2 pensaments sobre “Envasos lleugers”

  1. tinc dubtes sobre els plàstics. Hi ha un munt d’articles als nostres supermercats embolcallats en plàstics, que contenen el símbol del punt verd = material reciclable. Però després valtres ens dieuu que al contenidor groc només envasos, i aaquests plàstics no ho són. En què quedem?? On els hem de llençar aquesta mena de plàstics que embolcallen però que no són ni bosses ni envasos?? Merci per endavant

    M'agrada

  2. Bon dia, Marta. Tal com s’explica en aquesta secció, al contenidor groc només s’hi han de llençar els envasos lleugers, entenent com a tals tots aquells envasos de plàstic, metall i brics que són identificats amb el símbol del punt verd. LA definició també s’estén a bosses d’un sol ús i al paper d’alumini.
    També s’hi accepten altres envasos menys coneguts, com les petites caixes de fusta amb les que es venen al detall les maduixes o els cigars purs.
    Aquesta és la norma general. No obstant, hi ha casos especials. Per exemple, hi ha productes amb un envàs exterior que porta el punt verd, i que conté envasos més petits que ja no el porten. En aquests casos, i d’acord amb la normativa vigent, s’entén que el punt verd es fa extensiu també als petits envasos individuals i per això també han d’anar al contenidor groc.
    Més informació: https://www.ecoembes.com/es/empresas/empresas-adheridas/adhesion-al-sig/simbolo-punto-verde
    https://www.ecoembes.com/es/planeta-recicla/blog/pero-que-es-el-punto-verde

    Per altra banda, altres plàstics i metalls que no siguin envasos domiciliaris (ferralla, mobiliari de jardí, bidons, film d’embalar, etc) s’han de portar a la deixalleria de Valls.

    M'agrada

Deixa un comentari