Matèria orgànica

QUÈ HE DE LLENÇAR AL CONTENIDOR MARRÓ DE LA MATÈRIA ORGÀNICA?

Matèria OrgànicaLa matèria orgànica és una de les fraccions de residus més importants ja que representa fins al 35% del pes total de residus generats. Tot i així, molta gent no n’és conscient ja que sol ser la que ocupa menys volum.

 

T’expliquem què hi has de llençar i què no:

-Restes de carn i peix
-Restes de fruita i verdura
-Restes d’infusions, marro de cafè i taps de suro
-Paper de cuina i tovallons bruts
-Petites restes de jardineria (fulles, flors seques, branquillons, gespa…)

 

NO

-Excrements d’animals
-Grans restes de jardineria (troncs, branques grans…)
-Mobles, fusta envernissada
-Terra de gat
-Càpsules de cafè

9846_SIRUSA_RECICLATGE_INSTAGRAM_organic


 

DEU EXCUSES PER NO SEPARAR LA MATÈRIA ORGÀNICA. QUINA ÉS LA TEVA?

 

Excusa 1: jo ja pago els meus impostos i ja s’encarregarà algú altre de fer-ho (si no m’abaixen els impostos no penso separar la brossa)

Tots els veïns de la ciutat paguem un import per tal que l’ajuntament pugui prestar el servei de recollida, transport i gestió de residus.

Però el fet de pagar per un servei essencial com aquest no ens eximeix de la nostra responsabilitat a l’hora de fer-ho bé i separar els residus per fraccions:

-En primer lloc, perquè si no separem els residus, hauran d’anar a la incineradora i no es podran reciclar.

-En segon lloc, perquè incinerar residus comporta una penalització econòmica que fa que tot el servei sigui més car per al municipi.

Per tant, si no separes els residus, et perjudiques a tu mateix i a tots els que t’envolten.

 

Excusa 2: a casa no fem brossa i l’esforç no val la pena; separar els residus no és important.

A totes les llars, encara que sigui poca quantitat, es genera molta matèria orgànica, ja que aquesta representa el 35% de tots els residus generats. Segur que produeixes restes d’aliments quan cuines, pa sec, restes de carn, peix, fruita, verdura, marro de cafè o petites restes de jardineria (fulles, gespa, branquillons…).

Separa la matèria orgànica: evitarem que una gran quantitat de residus s’hagi de portar a la incineradora, i per contra se’n produirà compost, un material utilitzat com a fertilitzant per a l’agricultura i jardineria.

 

Excusa 3: la meva cuina és petita i no hi tinc lloc

La matèria orgànica és un residu molt pesant, dens i amb una humitat molt elevada (fins al 80%). Per això, per separar la matèria orgànica no necessites un cubell molt gran. Per a una família petita és suficient amb un cubell de 5 o 10 litres. Només cal que busquis qualsevol petit racó d’uns 20 x 20 cm per posar-hi aquest cubell.

Per altra banda, barrejar la matèria orgànica amb altres residus ocupa exactament el mateix espai. La diferència és que ompliràs les bosses de rebuig molt més ràpid i les hauràs de baixar al contenidor cada dia.

 

Excusa 4: no tinc el cubell per separar-la

L’Ajuntament de Valls disposa de cubells per a la recollida de la matèria orgànica, que poden ser sol·licitats pels habitants de Valls que encara no el tinguin. Pots recollir-lo a les Oficines de Sostenibilitat (c/Paborde 6-8).

També pots utilitzar qualsevol altre recipient de petites dimensions (una caixa, galleda o cubell d’uns 20 x 20 x 20 cm).

 

Excusa 5: la brossa orgànica suqueja i fa pudor

Si evites tenir la brossa orgànica més de 2 o 3 dies a casa, és difícil que suquegi i faci pudor. Tot i així , per lògica, a l’estiu s’ha de llençar la brossa orgànica més sovint, mentre que a l’hivern pot aguantar diversos dies a casa sense problemes. A més, si prepares peix o marisc, o si se t’ha fet malbé el menjar, llença la matèria orgànica al contenidor tan aviat com puguis.

Cubell reixatEt recomanem que utilitzis un cubell reixat combinat amb bosses compostables. Aquest sistema permet reduir la massa d’aigua de la FORM, ja que el líquid contingut en la matèria orgànica transpira en forma de vapor d’aigua, de manera que s’evita l’aparició i acumulació de líquids, la generació de males olors, i es redueix el pes dels residus que han d’anar a les plantes de tractament. La ventilació és encara més eficient si deixes el cubell destapat.

A més, si generes paper de cuina o tovallons bruts, també pots llençar-lo al cubell de la matèria orgànica, ja que ajuden a retenir l’aigua.

 

Excusa 6: en surten mosques i altres insectes

Si evites tenir la brossa orgànica més de 2 o 3 dies a casa i mantens el cubell ventilat, és pràcticament impossible que apareguin insectes.

 

Excusa 7: no hi ha contenidor prop de casa

Actualment la gran majoria d’àrees de contenidors del municipi disposen de contenidor marró per a la recollida de la matèria orgànica. Cerca el que estigui més a prop de casa teva, i si tens problemes per trobar-lo, contacta amb el Departament de Sostenibilitat (sostenibilitat@valls.cat, 977636007).

Contenidor FORM soterrat Contenidor FORM aeri

 

Excusa 8: els contenidors del carrer són bruts

És necessari dipositar la matèria orgànica sempre dins d’una bossa tancada, per tal que el contenidor s’embruti menys. Tot i això, els contenidors de color marró per a la matèria orgànica es netegen de forma periòdica tant per dins com per fora.

Si detectes algun contenidor que fa mala olor o que és brut, contacteu amb el Departament de Sostenibilitat (sostenibilitat@valls.cat, 977636007).

 

Excusa 9: perquè no sé on comprar bosses compostables i són cares

Actualment la majoria de supermercats i botigues de la ciutat ofereixen bosses compostables. També pots utilitzar les bosses de secció que s’utilitzen per comprar fruita, que actualment són compostables en molts establiments.

En qualsevol cas, si per qualsevol motiu no pots comprar bosses compostables, pensa que el que realment importa és que separis la matèria orgànica.

 

Excusa 10: perquè la bossa compostable es trenca

La brossa orgànica és molt pesant i per això cal evitar acumular grans quantitats abans de llençar-les. Una bona opció és agafar el cubell sencer fins al contenidor, de manera que evitaràs el perill de trencament.

Si no pots agafar el cubell perquè aprofites per llençar la brossa quan vas a treballar o comprar, pots utilitzar una bossa de plàstic, i retirar-la just abans de llençar la bossa compostable al contenidor marró.

A més, quan compris bosses compostables has de vigilar la seva data de caducitat. Aquestes bosses són un producte biodegradable, i per tant al cap d’un any comencen a perdre resistència i poden trencar-se més fàcilment. Guarda-les sempre en un espai sec i fresc, i evita que rebin la llum directa del sol.

 


 

EL COMPOSTATGE CASOLÀ, UNA ALTERNATIVA

Valls Millora_compostairesSi vols generar menys residus orgànics i produir a casa teva el teu propi adob per a les plantes o per l’hort, t’interessarà el compostatge casolà.

Informa-te’n al web de la Xarxa de Compostaires de Valls.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: