Olis de cuina usats

QUÈ EN FAIG, DE L’OLI DE LA CUINA?

Els olis de cuina usats (els més habituals dels quals són el d’oliva, el de gira-sol i els greixos animals, tot i que també se’n fan servir altres com l’oli de coco, de colza, de soja o de palma) són substàncies greixoses que no es barregen amb l’aigua.

Per això, si el llancem per l’aigüera:

-Contribuïm a embussar les canonades ja que l’oli és molt viscós, i dificultem la depuració de l’aigua. També afavoreix que les canonades facin mala olor, ja que l’oli facilita el creixement de bacteris.

-L’oli que arriba als rius crea una capa superficial de greix que hi dificulta la vida, ja que impedeix que l’aigua s’oxigeni.

Contaminem: un litre d’oli contamina fins a 40.000 litres d’aigua, una quantitat que equival al consum anual d’aigua d’una persona al seu domicili.

T’AJUDEM A SEPARAR L’OLI

Anunci_oliEs calcula que un sol litre d’oli de cuina usat pot contaminar fins a 40.000 litres d’aigua. Per això és molt important que no el llencis a l’aigüera.

Per això t’ajudem a separar-lo i ens adaptem a tu. Vine a l’Ajuntament de Valls (c/Paborde 6) o a l’EMD de Picamoixons (C/ Sant Isidre, 3 – Edifici Ca l’Orga) i et donarem el material que més s’ajusti a les teves necessitats. Podràs escollir entre una d’aquestes opcions:

Muntatge adhesiu_bidonet-Un bidó reutilitzable perquè puguis portar l’oli a la Deixalleria (c/Basters 11). És oberta de dilluns a divendres de 9 a 13 h i de 17 a 20 h, i els dissabtes de 9 a 13 h.

20220510_120834-O bé un embut que t’ajudarà a guardar l’oli en una ampolla de plàstic. Quan la tinguis plena, tanca bé l’ampolla amb el seu tap original i diposita-la a un dels nous contenidors que hem instal·lat als carrers del municipi.

ON SÓN ELS NOUS CONTENIDORS?

Dibuix contenidor oliEls nous contenidors per a l’oli de cuina usat són de color taronja i se situen prop de punts d’interès (poliesportius, escoles, supermercats…), sempre al costat d’una àrea de contenidors ja existents.

Descobreix on és el contenidor més proper a casa teva:

Captura plànol oli vegetal

QUÈ SE’N FA, DE L’OLI RECOLLIT?

Els olis de cuina recollits són portats a un gestor autoritzat de residus que s’encarrega de reciclar-los. Els usos més habituals són l’obtenció de biodièsel (un combustible ecològic substitutiu del gasoil), glicerina, sabons, pintures i vernissos.

UNA ALTERNATIVA: FES SABÓ!

Una opció per generar menys residus és fer el teu propi sabó amb els olis de cuina usats. Si vols fer sabó per a la dutxa pots seguir el mateix procediment, però hauràs d’utilitzar olis nets, i pots afegir-hi aromes.

En canvi, si vols fer sabó per a la rentadora, pots utilitzar les restes d’olis vegetals de fregir.

Els avantatges de produir el teu propi sabó són:

-És més econòmic que el sabó comercial, porta menys productes químics i evites la generació d’un residu.

-El sabó obtingut conté glicerina, un component suavitzant que és extret dels sabons comercials i es ven per separat (ja que és més valuós).

Recepta per produir sabó

Ingredients
1 litre d’aigua
600 ml d’oli de cuina
120 grams de sosa càustica en escates (adequada per fer sabó)

Materials
Galleda de plàstic
Estri de fusta per remenar
Colador
Balança
Hule protector
Motlles (envasos de plàstic per reutilitzar o una caixa de fusta)
Elements de protecció: ulleres protectores, mascareta i guants de plàstic o làtex

Procediment
-Ens protegim amb els guants, ulleres i mascareta
-Protegim la superfície de la taula amb un hule, ja que la sosa és corrosiva
-Afegim 1 litre d’aigua a la galleda de plàstic
-Dissolem lentament els 120 grams de sosa càustica, tot remenant amb l’estri de fusta.
-Filtrem l’oli de cuina amb el colador.
-Quan la sosa càustica s’hagi dissolt completament, hi afegim l’oli lentament, i regirem la mescla sense parar i sempre en el mateix sentit.
-Quan haguem aconseguit una massa pastosa i homogènia, la col·loquem als motlles.
-Deixem assecar durant 15 dies i després ja es pot desemmotllar el sabó i tallar-lo en pastilles.
-Es deixa reposar durant 40 dies més i el sabó ja es pot utilitzar per rentar la roba.

IMPORTANT:
No utilitzeu estris de metall ja que la sosa càustica els fa malbé.
No canvieu l’ordre a l’hora de barrejar els productes.
Utilitzeu sempre els materials de seguretat.
Feu el sabó sempre en un espai ventilat.
Els nens no han de fer mai sabó sense la supervisió d’un adult. Manteniu-los allunyats, especialment en el moment de dissoldre la sosa.
Tampoc no deixeu que els animals de companyia s’hi apropin.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: